Aquest mes de juny s’ha iniciat el projecte LIFE+LimnoPirineus, finançat per la Unió Europea i coordinat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). El projecte està destinat a la conservació i la recuperació de hàbitats, estanys i espècies aquàtiques amenaçades de l’alta muntanya dels Pirineus.

LIFE+LimnoPirineus pretén una millora de l’estat de conservació d’hàbitats com les molleres, les fonts carbonatades i els rius i estanys d’alta muntanya. Les mesures de conservació inclouen els estudis detallats del grau de conservació d’espècies i hàbitats, la redacció de plans de gestió a llarg termini, la construcció de passarel·les i actuacions de protecció, així com la restauració d’hàbitats al seu estat natural amb l’eliminació d’espècies invasores i, en alguns casos, la reintroducció d’exemplars per reforçar les poblacions d’espècies en risc. També s’adequaran espais de divulgació ambiental i es realitzaran campanyes de sensibilització ciutadana.

El projecte, que es realitzarà entre el 2014 i el 2019, preveu una inversió de 2,6 milions d’euros, més de la meitat dels quals seran aportats per la Unió Europea. El projecte es realitzarà principalment en tres espais de la xarxa Natura 2000 dels Pirineus: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i l’Estanho de Vielha situat a la Vall d’Aran.

A més del CEAB-CSIC com a coordinador, el projecte compta amb la participació del Conselh Generau d’Aran, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona i les empreses Forestal Catalana i Sorelló Estudis al Medi Aquàtic. La Diputació de Lleida actua com a entitat cofinançadora.//