DONALD TUSK

Donald Tusk va néixer el 22 d’abril de 1957 a Gdansk. El seu pare treballava com a fuster en el ferrocarril, la seva mare com a secretària en un hospital. Quan Tusk, tenia 14 anys, el seu pare va morir.

El 1976 va començar a estudiar història a la Universitat de Gdansk, on es va involucrar en activitats il·legals contra el règim comunista. En aquest moment va col·laborar amb organitzacions sindicals lliures i va coincidir amb el futur líder del sindicat Solidaritat de Lech Walesa.

El 1980, Donald Tusk, va fundar una associació independent d’estudiants (NZS) que era part del moviment Solidaritat . Es va convertir en el líder de Solidaritat en el seu lloc de treball i en periodista en un diari publicat per aquest mateix sindicat.

Després de la llei marcial imposada el desembre de 1981 pel general Jaruzelski, va romandre ocult durant cert temps. Més tard va treballar com a venedor de pa i després, entre 1984 i 1989, es va guanyar la vida com a obrer especialitzat en treballs a gran altura amb l’ajuda de material d’escalada.

Al mateix temps, Tusk era un activista del moviment clandestí Solidaritat. Va ser arrestat per poc temps i posat en llibertat després d’una amnistia per als presos polítics anunciada pel general Jaruzelski.

El 1983, Donald Tusk va fundar una revista mensual il·legal anomenada Revisió Política que promulgava el liberalisme econòmic i les regles de la democràcia liberal. Després de la caiguda del comunisme, els membres de think-tank coneguts com Liberals Gdansk formar govern després de les primeres eleccions presidencials lliures a Polònia.

Al mateix temps va fundar el primer partit proempresarial i proeuropeu a Polònia, Congrés Democràtic Liberal, amb ell com a líder. També va ser responsable de desmonopolizar i privatitzar la premsa que havia estat controlada fins aleshores per l’Estat.

En la dècada de 1990, Donald Tusk, era membre del Parlament, entre altres coses, i el portaveu del Senat .

En els mateixos anys, va publicar una sèrie de llibres sobre la història de Gdansk, alguns dels quals van ser bestsellers.

El 2001, Donald Tusk, va ser un dels iniciadors del nou partit centrista anomenat la Plataforma Cívica i el 2003 es va convertir en el seu líder.

el 2007, després d’una dura campanya, va derrotar al partit de dretes al poder i es va convertir en primer ministre. Va estar en el càrrec durant set anys, el que el va convertir en el primer ministre més longeu de Polònia democràtica i el primer a ser reelegit.

Durant el seu mandat de set anys, Polònia va seguir mantenint el creixement econòmic i en el moment de crisi, l’economia polonesa va créixer gairebé un 20%, un rendiment rècord a Europa.

en 2014, Donald Tusk va ser elegit president del Consell Europeu per unanimitat .//