La república portuguesa és un país transcontinental situat a la Península ibèrica, amb territori al nord d’Àfrica (Madeira) i del qual també forma part l’arxipèlag autònom de les Açores, situat a l’hemisferi nord de l’oceà Atlàntic. Amb una superfície de 92 mil quilòmetres quadrats i 10 milions i mig d’habitants, Portugal va entrar a la UE fa vint-i-vuit anys i és membre de l’eurozona des de 1999. La seva capital, Lisboa, és la ciutat més gran i poblada del país amb sis-cents mil habitants.

Portugal, un dels països més antics d’Europa, limita amb Espanya a l’est i amb l’Oceà Atlàntic a l’oest. La seva història està marcada pel pas de diferents pobles pel seu territori però, sobretot, es distingeix per ostentar durant segles el títol de potència colonial. Cal no oblidar que l’imperi portuguès s’estenia des de Brasil fins a les Índies Orientals i dominava política, cultural i econòmicament gran part del món. Un imperi que es va ensorrar definitivament amb la pèrdua de Macau el 1999 deixant empremta ja que, per exemple, el portuguès és una llengua que parlen prop de 200 milions de persones, sent llengua oficial de països com Angola, Cap Verd, Guinea Bissau, Moçambic, Sant Tomàs, Príncep i el Brasil.

El segle XX d’aquesta república europea va estar marcat per la dictadura d’Antonio de Oliveira Salazar, que va finalitzar el 1974 amb la Revolució dels Clavells, iniciant-se així l’era democràtica. Un temps nou per a Portugal, que va entrar a la Unió Europea el 1986, una data que va suposar també un canvi de rumb en la seva economia que va passar de basar-se en l’agricultura a diversificar-se i orientar-se cap al sector serveis. Així, durant els anys noranta del segle passat, el país va experimentar un sòlid creixement tot i que el seu PIB per càpita estava encara per sota de la mitjana de la Unió Europea. El 2008 la crisi financera va deixar Portugal amb un dèficit pressupostari i el 2011 es va convertir en el tercer país de la UE, després de Grècia i Irlanda, a demanar assistència d’emergència. Finalment, el país va aconseguir sortir del programa el 2014 després d’haver aconseguit algun èxit en la reducció del seu dèficit i en la restauració del creixement.

Portugal és una república parlamentària on el president, actualment Anibal Cavaco Silva, és elegit per un mandat de cinc anys per sufragi universal amb uns poders limitats. El parlament es compon de 230 membres i el seu mandat és de quatre anys. L’actual primer ministre és Pedro Passos Coelho, del Partit Social Demòcrata.

País d’aventurers i exploradors, com Pedro Álvares Cabral, Vasco de Gama o Fernando de Magallanes, Portugal explica una variada gastronomia amb plats típics compostos per diverses carns com vedella, porc, xai, i també les carns blanques. El peix més utilitzat és el bacallà sense oblidar la gran varietat de mariscs. Entre els formatges destaquen el Serra da Estrela, el Azeitão i el São Jorge, entre molts altres. I, com no, el vi portuguès és conegut mundialment. Vins com els verds del Minho o els licorosos de Madeira i Porto.

No podem parlar de Portugal sense fer esment a la seva riquesa cultural. Escriptors com José Saramago o poetes com Fernando Pessoa són una mostra de la importància de la literatura portuguesa i, respecte a la música, qui no ha escoltat alguna vegada un fado, aquest cant que s’ha considerat com l’expressió més internacional de la música portuguesa. En definitiva, un país marcat per la seva història de navegació i descobriments que han determinat el seu passat i, per descomptat, el seu futur.//

Sara Bobet. Redacció