Sota el lema de “donar poder als joves -Accelerar l’Emprenedoria-Transformar Vides, EBN, la Xarxa Europea de BIC, en cooperació amb CEEILleida, amb el suport del Consell GlobaLleida i Lleida (Diputació de Lleida), van organitzar conjuntament a Lleida el 23 Congrés Anual d’EBN on membres de l’EBN, BIC, incubadores i acceleradores es reuneixen per a connectar-se, compartir experiències i impulsar intercanvis.

Prop de 300 delegats provinents d’uns 30 països diferents (Alemanya, Bèlgica, França, Taiwan, Xina, Irlanda, Portugal, Itàlia, Regne Unit, Bulgària, Polònia, Països Baixos, Alemanya, Grècia, Canadà, Egipte i Suïssa) es van reunir per triar el millor empresari jove, el millor projecte de col·laboració internacional i el millor habilitador intel·ligent per accelerar empreses joves. Els tres guanyadors es van distingir pel seu impacte, originalitat i èxits i fan ser escollits per votació del públic i el Jurat

Els delegats van participar en tallers específics que van ser animats per experts en temes com el crowdfunding, la mobilitat intel·ligent, la creativitat de preparació, educació empresarial, la innovació social i molts altres temes d’interès que es troben en el cor dels reptes dels emprenedors a l’actualitat.

Aquest congrés va ser l’ocasió per Álvaro Simón de Blas, president d’EBN i ANCES (la xarxa nacional espanyola dels BIC que compta amb 29 Centres d’Innovació Europeu d’Emprese) per reafirmar la gran necessitat de recursos públics i el consens de totes les parts interessades de tots els sectors a promoure la vocació empresarial entre els joves, destacant que els tres dies del Congrés es van centrar fonamentalment en el desenvolupament i la promoció dels instruments destinats a ajudar els joves que volen generar idees i convertir-les en empreses sòlides i creixents.

EBN i els seus membres van ser honrats amb la presència de la senyora Maria Luisa Poncela, secretaria general del Ministeri espanyol d’Economia i el Sr. Felip Puig, ministre d’Empresa i Ocupació del Govern català que va tancar el congrés. Inspirador va ser el discurs del Sr. Sala i Martín, professor d’Economia a la Universitat de Columbia, que es va dirigir a l’audiència amb el tema “País innovador, Ciutadans innovadors”.

D’altra banda, aquest Congrés EBN va reforçar la internacionalització de la xarxa amb la participació del Quebec com a regió convidada, la signatura del Memoràndum d’Entesa amb Taiwan (3 membres de complert dreta a EBN) i la participació de la Xina (un membre complert) per millorar l’intercanvi d’experiències i sinergies.

PREMIS

El Premi al Millor Empresari Jove 2014 va ser per Arnaud Legrand d’Energiency, una start-up amb el suport de CREAT’IV, un EUIBIC situat a Rennes (França). Energiency va vèncer a nou excel·lents noves empreses, totes elles dirigides per joves dedicats, apassionats, tot i que aquesta empresa francesa va impressionar més als jutges.

El Premi al millor projecte Internacional va ser per: ACCELERATE CROSSBORDER ENGAGEMENT (ACE), representat per Joe Greaney, Irlanda. ACE és un projecte posat en marxa al setembre de 2013 que té com a objectiu desenvolupar un nou programa d’acceleració a mesura prestant serveis transfronterers dirigits a emprenedors TIC, a empreses emergents i pymes amb potencial per créixer ràpidament en els seus negocis en els mercats internacionals. El projecte preveu la creació d’empreses innovadores i les empreses TIC d’alt creixement amb assistència directa en la recerca de socis, clients i el finançament per accelerar el seu moviment en els mercats fronterers i internacionals. El projecte està recolzat per la Comissió Europea, en el marc del Programa de les 7PM, DG CONNECT.

I, finalment, en categoria Smart Enables, el premi va ser per JIC Moràvia del Sud, representada per Zuzana Šebestová, de la República Txeca .//