President de la Comissió Europea

JEAN-CLAUDE JUNCKER

Jean-Claude Juncker és un dels líders més experimentats d’Europa. Durant gairebé 20 anys va ocupar el càrrec de Primer Ministre de Luxemburg (1995-2013). Des de 2005 fins a 2013, va ser també president del Eurogrup -ministres de Finances de la zona euro- i va ser clau en posar a Europa fora de perill de la crisi financera.

Juncker va néixer el 1954. Va ingressar en el Partit Popular Social Cristià de Luxemburg en 1974 i va estudiar Dret a la Universitat d’Estrasburg. Va ser nomenat viceministre de Treball amb 28 anys el 1982 i va ser nomenat ministre de Treball el 1984. El 1989 va ser nomenat ministre d’Hisenda, càrrec que li va permetre presidir les reunions dels ministres de Finances de la llavors Comunitat Econòmica Europea. El 1992 va jugar un paper clau en el període previ a la signatura del Tractat de Maastricht, que va crear la Unió Europea.

Durant la presidència luxemburguesa del Consell de la Unió Europea, en el segon semestre del 1997, Jean-Claude Juncker va fer de la lluita contra la desocupació en tota la Unió Europea, una prioritat. Quan Luxemburg va tenir de nou el torn de la Presidència del Consell de la UE el 2005, va forjar la reforma del Pacte d’Estabilitat i Creixement. També va tenir èxit en la revitalització de l’Estratègia de Lisboa fent èmfasi en les seves dimensions socials i ambientals.

Jean-Claude Juncker ha estat reconegut amb nombrosos premis per les seves contribucions a Europa, entre ells el prestigiós Premi Carlemany el 2006.

el 7 de març de 2014, Jean-Claude Juncker, va ser triat candidat del Partit Popular Europeu (PPE) a la Presidència de la Comissió Europea durant el Congrés del PPE, que es va celebrar a Dublín (Irlanda). Allà va anunciar els seus tres valors fonamentals: lideratge experimentat i eficient, solidaritat entre les persones i les nacions, i una forta visió per al futur. Des del passat 1 de novembre és el nou president de la Comissió Europea substituint a Jose Manuel Durao Barroso. El luxemburguès Jean-Claude Juncker s’ha convertit en el primer president de la Comissió Europea elegit pels ciutadans, ratificat pel Parlament i aprovat pel Consell Europeu, després de les eleccions europees del 25 de maig. És la primera vegada que es tria al president d’aquesta manera després de l’aprovació del Tractat de Lisboa en 2009, que estableix que el Consell Europeu, format pels caps d’estat i de govern de la UE, té proposar al Parlament el candidat a presidir la Comissió segons els resultats de les eleccions europees .//