Crec necessari que la UE mantingui la fermesa en les sancions imposades fins a establir vies d’interlocució amb Rússia que portin el compliment dels acords polítics del Minsk II

El conflicte entre Ucraïna i Rússia representa un dels majors desafiaments als quals la Unió Europea ha de fer front. Per entendre això, cal tenir en compte que Ucraïna, un país amb 45 milions d’habitants, té dues ànimes: una pro-rusa (sud i est) i una altra pro-europea (a la capital, Kíev, i l’oest).

El 21 de novembre de 2013, un dia després que el govern d’Ucraïna va suspendre la signatura de l’Acord d’Associació i l’Acord de Lliure Comerç amb la Unió Europea, les protestes conegudes com Euromaidan van començar. L’Acord amb la UE va entrar en oposició frontal amb la Unió Duanera d’Euràsia, que inclou Rússia, Bielorússia i diversos països d’Àsia Central. En aquest moment, la població ucraïnesa es va dividir: 38% van recolzar la Unió Duanera amb Rússia, mentre que el 37,8% va donar el seu suport a l’Acord d’Associació amb la UE.

El nou govern d’Ucraïna va signar al març de 2014, l’Acord d’Associació entre Ucraïna i la UE, instrument per excel·lència de la Política Europea de Veïnatge, que té com a objectiu enfortir les relacions polítiques, econòmiques i comercials entre ambdues parts. Aquest acord va ser ratificat alguns mesos més tard per la signatura simultània del Parlament Europeu i la Rada Suprema. No obstant això, en l’últim moment, es va decidir posposar l’aplicació provisional de les disposicions comercials fins al 2016.

Les tensions entre Ucraïna i Rússia no han parat des d’aleshores, sinó tot el contrari. L’annexió de Crimea i Sebastopol per Rússia va ser condemnada com il·legal per la UE. Les causes de l’enderrocament de l’avió MH17, que va tenir lloc al juliol de 2014 a Donetsk matant a 300 persones, segueixen estat investigats. Les sancions de la UE sobre Rússia, i el veto de Rússia en contra de certs productes europeus, que han tingut fort impacte econòmic en els dos territoris. D’altra banda, les conseqüències humanitàries són bastant dramàtiques, amb una guerra que ha deixat més de 5.000 morts, un milió de desplaçats interns i 600.000 refugiats als països veïns.

Ucraïna i Rússia pertanyen -juntament amb l’amenaça de Daesh al nord d’Àfrica i Orient Mitjà- a l’anell de foc actual al voltant de la UE. Els reptes que Europa ha d’afrontar a les seves fronteres orientals i meridionals són enormes, aquesta és la raó per la qual una veritable política exterior i de seguretat comuna, amb una política de veïnatge renovada es necessita més que mai.

Dins de la UE hi ha diferències entre dues posicions principals: les exrepúbliques soviètiques tenen una posició més bel·ligerant contra Rússia (demanant més sancions i fins i tot armar Ucraïna), mentre que hi ha altres països que defensen un enfocament més equilibrat i més diàleg amb Rússia.

Al meu entendre, la UE té un paper crucial i únic pel que fa a aquest conflicte, que es basa en tres elements fonamentals i interrelacionats:

En primer lloc, hi ha una necessitat urgent que la UE utilitzi tots els seus recursos i la diplomàcia per aconseguir l’alto el foc que es respecti a l’est d’Ucraïna. Els Acords Minsk assolits l’11 de febrer passat per Alemanya, França, Rússia i Ucraïna (conegut com “Minsk II”) ha de ser aplicables a banda i banda, i la UE hauria de fomentar aquest full de ruta que han de respectar-se, ja que no hi haurà una solució a aquest conflicte que no sigui una de política i dialogada. La UE es va crear per garantir un lloc de pau dins les seves fronteres, i promoure de manera efectiva l’exterior. Per tant, la Unió sempre ha d’impulsar per seguir utilitzant el diàleg i l’acord polític. Es tracta d’aconseguir un equilibri entre l’aplicació de sancions raonables i mantenir oberta la via diplomàtica, exigint el respecte a la llei i la integritat territorial d’Ucraïna.

En segon lloc, la UE hauria de seguir prestant suport material i polític a Ucraïna per tal d’aconseguir el seu desenvolupament democràtic i autònom. Per a això, la independència, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna han de ser respectades. D’altra banda, els grups armats a la frontera entre Rússia i Ucraïna s’han de retirar. Així mateix, la UE ha de mantenir-se ferma en la seva sol·licitud de celebració de les eleccions locals a Donetsk i Luhansk, així com la necessitat d’un diàleg nacional inclusiu en temes com la reforma constitucional i la descentralització. Així mateix, la UE ha de mantenir el seu compromís de donar suport a les persones més vulnerables afectades pel conflicte, al qual ja s’han assignat 95 milions d’euros d’ajuda humanitària. Per la seva banda, Ucraïna també ha de fer els deures. Cal que el govern d’Ucraïna acceleri la implementació de reformes polítiques per tal de respondre a les aspiracions de la població per modernitzar, democratitzar el país, la lluita contra els grups de dreta i respectar els drets de les minories. De la mateixa manera, les reformes econòmiques són necessàries per fer front a la corrupció alarmant i crear un entorn adequat per als inversors.

En tercer lloc, la UE ha de decidir si Rússia ha de ser un adversari o un soci estratègic, sempre que es respectin el dret internacional i els drets humans. Això implica la condemna de l’annexió d’un territori en contra de les lleis internacionals, i el rebuig més rotund d’assassinats opositors polítics. Això no és propi d’una democràcia. Alhora, Rússia ha de ser un soci important no només per a les qüestions de veïnatge, sinó també perquè pot ser un aliat necessari en la solució de molts problemes internacionals clau com Síria, Iran, el procés de pau a l’Orient Mitjà, la lluita contra el terrorisme o altres qüestions sectorials com l’energia. Estem obligats a entendre’s. Per tot això, crec que la UE ha de mantenir la fermesa en les sancions que han estat imposades a fi d’establir canals de diàleg amb Rússia. Els canals que condueixen a l’aplicació dels acords polítics Minsk II .//