L’APEC s’ha posicionat a favor de la llibertat d’expressió de la qual emana la llibertat de premsa

L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) assumeix íntegrament el contingut de la Carta Europea per la Llibertat de Premsa aprovada del 25 de maig del 2009. “Creiem que aquesta Carta és fonamental per contribuir a millorar la democràcia a Europa y per exercir l’ofici de periodista de forma professional. La Carta és un instrument del periodisme que s’ha de posar al dia regularment perquè el sistema polític, que és la base del projecte europeu, garanteixi tots els drets als ciutadans. Quan es va procedir a la redacció inicial no hi va participar cap periodista de l’Estat espanyol i els catalans tenim dret a fer sentir la nostra veu”, ha dit Teresa Carreras, membre de la Junta de l’APEC. Per formar part de l’APEC cal assumir els principis de la Carta tal com s’indica al web de l’entitat (www.apec.cat). Aquests principis els recordava la nostra estimada Margarita Rivière (1944-2015) que va ser presidenta de l’entitat, premi Reconeixement a la Trajectòria Europeista el 2007, que ens ha deixat recentment, en un article aparegut en una publicació de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) aspira a ser membre d’un teixit associatiu i professional europeu democràtic molt consolidat. És a dir d’una societat en la qual els ciutadans i ciutadanes puguin organitzar els seus mitjans de comunicació perquè l’edició dels seus continguts no estiguin controlats ni censurats pels poders de l’Estat. Volem una societat on no hi hagi polítics que comuniquen a través de plasma, ni rodes de premsa sense preguntes, ni pressions dels partits polítics, ni trucades des d’altes instàncies de les diferents Administracions públiques als mitjans amb la intenció de manipular, ni censura de cap mena. L’APEC defensa el dret dels professionals a protegir les seves fonts, a treballar en llibertat sense por de ser acomiadats o de patir penes de presó.

“És obvi que actualment a l’Estat espanyol els tres poders polítics s’interfereixen, ha continuat Carreras. I cap institució de l’Estat, les CC.AA, diputacions o ajuntaments ha d’obstaculitzar l’accés lliure dels periodistes locals, o estrangers acreditats aquí, a la informació. És obvi que la justícia no ofereix a molts estats europeus una imatge de servei a la ciutadania i que la justícia que procedeix en molts casos del segle XIX que el franquisme va acceptar s’ha modificat molt poc durant l’etapa democràtica”, ha conclòs Carreras.

Hem començat el 2015 amb l’assassinat de vuit periodistes, entre una dotzena de persones al setmanari satíric Charlie Hebdo. L’APEC s’ha posicionat a favor de la llibertat d’expressió de la qual emana la llibertat de premsa i ho va expressar a l’acte del l’Institut Francès, a Barcelona. I també ho va fer en un acte organitzat conjuntament amb la Universitat de Vic, en la qual es va denunciar que l’Estat espanyol té un dels codis penals més autoritaris del món. //

APEC