L’europeisme passa hores baixes. Amb el anys més durs de la crisi, la imatge que els mateixos europeus tenien de la UE s’havia deteriorat, fins al punt que en països tradicionalment favorables a la integració europea, com és el cas d’Espanya, s’havien invertit les tendències i s’havia arribat a un frec a frec entre els que tenien una imatge positiva de la UE i els que no. La patacada a la UE, convertida en l’ase dels cops d’una gestió de la crisi amb molt interrogants, sembla que afluixa. Però això no vol dir que no hi hagi encara moltíssima feina a fer, en diferents àmbits, per fer pedagogia del que és Europa i, el més important, el que volem que sigui. I és en aquest context que l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) pren tot el sentit. Nascuda l’any 1989, l’APEC ha treballat des d’aleshores incansablement per promoure els valors europeistes a Catalunya i és així com ha sorgit al llarg dels anys iniciatives destacades com el Premi Ernest Udina a la trajectòria europeista que, anualment, concedeix l’associació i han rebut personalitats destacades per la seva tasca en aquest camp entre els quals Jaime Arias, Andreu Claret, David Gardner o Cristina Gallach. Després d’uns anys molt fructífers gràcies a la tasca entregada de la periodista Teresa Carreras com a presidenta, aquest 2015 l’APEC acaba de viure un relleu al capdamunt de l’associació que des d’ara estarà presidida pel periodista Josep Maria Martí Font. Antic corresponsal per al diari El País a Alemanya i França, Martí Font vol continuar la línia de treball de l’APEC per promoure l’europeisme a casa nostra. I formen part del seu equip al capdavant de l’APEC els periodistes Ramon Vilaró (vicepresident), Alícia Oliver (secretària), Josep Molina (tresorer) i Teresa Carreras, Carme Colomina, Eva Peruga, Marc Vidal i Jordi Betran.

Premi Ernest Udina 2015

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

El periodista grec Nick Malkoutzis ha estat guardonat aquest 2015 amb el premi Ernest Udina a la trajectòria europeista que anualment entrega l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC). Grècia ha acaparat els últims anys totes les mirades d’Europa en un debat que ha barrejat les receptes per sortir de la crisi, els efectes socials d’una austeritat implacable, la capacitat de la política per donar resposta als grans reptes plantejats i la vigència dels mateixos valors de la integració europea.

NICK MALKOUTZIS, PERIODISTA

 

És enmig de tot aquest debat que el periodista Nick Malkoutzis, sots-editor de l’edició anglesa del diari grec Kathimerini i editor d’anàlisi econòmica i política a la web Macropolis, ha sabut traslladar el sentir de la societat grega a la resta del món durant aquests anys tan difícils gràcies als seus articles apareguts en articles i revistes de gran referència mundial. Malkoutzis serà a Barcelona els pròxims mesos per recollir el premi Ernest Udina.//

APEC