El projecte Perseguits i salvats és una iniciativa de la Diputació de Lleida, la qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs,  el Patronat de Turisme i la col·laboració d’ajuntaments i consells del territori– va molt més enllà d’una magnífica proposta de recuperació cultural, de rescat de la memòria històrica o de la promoció turística del Pirineu lleidatà.

Durant la II Guerra Mundial milers de persones de cultura jueva van arribar a Catalunya creuant les muntanyes pirinenques, fugint de la barbàrie i l’horror nazis. Unes rutes d’evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema. Moltes d’aquestes persones van salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, i l’Aran.

Perseguits i salvats és un projecte local de projecció internacional que a la pràctica representa la recuperació d’unes rutes catalanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial, però que vol ser, al mateix temps, un homenatge a la gent anònima i compromesa, i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català, amb moltes concomitàncies històriques i socioculturals.//