RisqHydro és un projecte liderat per la Diputació de Lleida, mitjançant el seu Patronat de Promoció Econòmica, i amb un pressupost de 519.408 euros, que té per objectiu establir un sistema d’alertes mitjançant la instal·lació d’una xarxa de 30 sensors i estacions meteorològiques, així com la definició de protocols de protecció civil d’alerta per riuades amb l’objectiu d’evitar danys personals i reduir al màxim els danys materials que es poden ocasionar a causa de possibles desbordaments dels rius.

El projecte parteix de l’experiència generada durant l’episodi d’inundacions de juny de 2013 al riu Garona, al Noguera Pallaresa, i al Noguera Ribagorçana, que va demostrar com la informació d’un prototip de sistema d’alerta de riscos hidrològics va donar informació amb prou temps com per prendre les mesures necessàries per evitar danys personals i sobre activitats econòmiques desenvolupades en els fons de les valls del Pirineu. Així quan es va obrir la tercera convocatòria de POCTEFA 2007-2013, es va veure la possibilitat de bastir una proposta, que de fet fou seleccionada.

En aquest projecte hi participen, a més del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el Conselh Generau d’Aran, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i la Communaute de Communes de Saint Beat. També hi ha mostrat interès la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de l’Hâute Garonne.

Els dies 4 i 5 de setembre de 2015 es realitzarà un seminari internacional sobre gestió de riscos hidrològics en zones de muntanya, que servirà de base per avaluar i discutir els resultats del projecte, compartir experiències amb altres zones transfrontereres de muntanya i per posar les bases per altres projectes de cooperació en l’àmbit de serveis associats, seguretat i protecció civil./