30/11/15 | 15/11 (30/11/2015), BILATERAL | per Lidia Soria. Brussel·les
La sentència contra l’opositor Leopoldo López uneix, en el missatge, a la majoria dels europarlamentaris

Veneçuela és el país que enfosqueix les relacions de la Unió Europea amb Amèrica Llatina. Divideix els parlamentaris europeus dels llatinoamericans i la seva menció deixa un sabor amarg quan es pronuncia a Brussel·les. La situació dels presos polítics al país que presideix Nicolás Maduro fa saltar més d’una alarma al cor d’Europa. La Comissió i la majoria de grups al Parlament han aixecat la veu davant l’últim cop a sobre de la taula de l’Executiu veneçolà: la condemna a 13 anys, 9 mesos, 7 dies i 12 hores de presó contra l’opositor Leopoldo López.

La condemna no podia ser més gran. És la màxima a la qual s’enfrontava pels delictes dels quals se l’acusa: associació per delinquir, instigació pública, danys a la propietat i incendi, sempre en relació amb els esdeveniments violents que van tenir lloc en una manifestació contra el Govern que ell mateix costat d’altres convocar un 12 de febrer de 2014, i on es van registrar tres morts. Al costat de López, quatre estudiants també van ser detinguts.

La sentència va ser titllada d’injusta a Europa i Estats Units. Des de Brussel·les, la mateixa Comissió, a través del seu servei d’Acció Exterior de la UE, va reaccionar de forma gairebé immediata. Va demanar la revisió de la sentència, que va considerar “greu” seguint un procés “just i transparent”. “Els judicis contra el senyor Leopoldo López, coordinador nacional del partit Voluntat Popular, i els quatre estudiants Christian Holdack, Marc Coello, Demian Martín i Ángel González no han proporcionat als acusats les garanties adequades de transparència i degut procés legal”, indicaven els portaveus.

lamentaven a més que els observadors independents no poguessin assistir a la fase final del judici, “obstaculitzats per les forces de seguretat locals”, tot i comptar amb una autorització concedida pel jutge. La notícia causava també commoció en la majoria dels grups parlamentaris europeus.

Coincidia a més el dia en què el PPE, juntament amb els eurodiputats Fernando Maura i Dita Charanzová (ALDE), proposava a l’oposició veneçolana per premi Sakhàrov Llibertat de Consciència, representada per la Mesa de la Unitat Democràtica (una coalició electoral formada en 2008 per unificar l’oposició al partit polític del president Hugo Chávez), i presoners polítics. El Parlament Europeu concedeix cada any el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència. Creat el 1988, recompensa a les personalitats o col·lectius que s’esforcen per defensar els drets humans i les llibertats fonamentals. L’any passat, el guardó va anar a parar a mans de Denis Mukwege, per la seva lluita i protecció de les dones des de l’Hospital Panzi a la República Democràtica del Congo.

La presència de Veneçuela a Europa

Aquest any Veneçuela ha estat molt present en la política europea. Tot va començar amb un debat a l’Eurocambra al març, a petició del Partit Popular Europeu, com a reacció a la mort d’un jove estudiant de 14 anys d’un tret al cap, en una manifestació que participava en protestes contra el Govern i l’empresonament del alcalde major de Caracas, l’opositor Antonio Ledezma.

Després del debat sobre la situació que travessa el país es produïa la visita de dos dies d’una de les filles de Ledezma a Brussel·les, precisament buscant suport polític a Europa davant l’arrest del seu pare. “Vinc per denunciar la violació dels Drets Humans a Veneçuela, per informar, testimoniar el que està succeint allà. No solament la detenció del meu pare sinó la violació dels Drets Humans, la inseguretat … no es respecten drets que en un país democràtic haurien de respectar “, denunciava llavors Vanessa Ledezma.

” Una democràcia no és només fer eleccions. Les lleis s’han de respectar. Perquè hi hagi eleccions no es pot dir que hi hagi democràcia plena … A Veneçuela hi ha una dictadura. S’evidencia amb la detenció del meu pare i la dels altres presos polítics, aquesta autorització de les armes de foc en les manifestacions públiques, bé recentment van matar a un nen de 14 anys, coses que en un país no tenen ni han de succeir. Fins quan els veneçolans van a viure una situació així? “, Es preguntava.

En aquest context, el Parlament Europeu va aprovar al març per una àmplia majoria una resolució sobre Veneçuela amb la qual demanava al Govern de Nicolás Maduro la posada en llibertat immediata dels presos polítics al país. Un missatge des dels grups parlamentaris europeus per al Govern veneçolà que no va ser acompanyat d’una declaració similar per part de la Comissió Europea.

La Comissió va rebutjar interposar sancions a Veneçuela, tot i el pas cap endavant donat en aquest sentit pel Govern dels Estats Units. La contundència mostrada pel president Barack Obama, després d’anunciar sancions contra alts funcionaris del país, va ser considerat a Brussel·les com una qüestió “bilateral”.

“Les autoritats veneçolanes han d’alliberar immediatament a tots els manifestants pacífics , estudiants i líders opositors que van ser detinguts arbitràriament per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i els drets fonamentals “, recull la resolució aprovada. A més demanava concretament l’alliberament dels opositors Antonio Ledezma, Leopoldo López i Daniel Ceballos, així com el seu dret a “rebre atenció mèdica i tenir accés immediat, privat i regular als seus familiars i als seus advocats”.

Van votar a favor els populars, socialistes i liberals en bloc. I entre els conservadors van votar tots excepte un eurodiputat, que es va abstenir. Es van sumar a l’sí tres eurodiputats independents, dos europarlamentaris de l’esquerra GUE / NGL i sis que formen part del grup No Inscrits. Entre els Verds, 15 europarlamentaris també van votar a favor de la mateixa. En contra, a més del grup gairebé íntegrament de l’esquerra europea GUE / NGL, es va registrar el vot de 17 eurodiputats dins del grup d’independents, 10 dins del grup dels No Inscrits i 19 europarlamentaris pertanyents als Verds.

La votació d’aquesta resolució va ser considerada per l’ambaixador de Veneçuela davant la Unió Europea, Antonio García, com una resolució promoguda per “motivacions polítiques”. “Considerem que representa una ingerència en els assumptes interns de Veneçuela i evidencia que són la dreta i l’extrema dreta a l’Eurocambra els patrocinadors d’aquesta i altres resolucions anteriors contra el nostre país, amb clares intencions polítiques en un any electoral a Veneçuela ia Espanya “, explicava l’ambaixador.

La mateixa percepció van tenir els parlamentaris llatinoamericans. Durant la celebració de la cimera UE-CELAC (Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys) el passat mes de juny, de forma unànime van exigir la no ingerència d’Europa en els assumptes interns de Veneçuela. “Des del costat llatinoamericà hem manifestat que a Veneçuela es respecti l’autodeterminació i que no hi ha cap cabuda a la ingerència. S’està diagnosticant que no hi ha eleccions lliures i no hi ha hagut cap indici de frau … No acceptarem el que no ha succeït. Aquesta és una de les parts en què no es coincideix, i l’altra, que els problemes interns es resolguin internament “, va assenyalar José Leonel Vásquez Gerro, copresident de Eurolat (Assemblea Parlamentària Euro-Llatinoamericana).

La situació dels presos polítics al país va quedar fora d’un text de conclusions que els europarlamentaris de tots dos costats de l’Atlàntic pretenien tancar per a la cimera. La majoria dels grups parlamentaris europeus, on només s’exclouen els grups d’esquerra GUE i Els Verds, consideraven que hi havia “derives molt perilloses en el sistema democràtic veneçolà”, reclamant la fi dels presos polítics i la celebració d’eleccions “en llibertat de tots i en igualtat de condicions “. La pretensió de molts eurodiputats europeus és que només una millora de la democràcia pot resoldre els problemes de conflicte intern.//