La Fundació Barraquer i La Ciudad Accesible són els dos guanyadors espanyols del Premi Ciutadà Europeu 2015 del Parlament Europeu (en total van ser 47 els guardonats). Aquest és un premi que concedeix l’Eurocambra des del 2008 “a persones o organitzacions excepcionals que lluitin pels valors europeus, promoguin la integració entre ciutadans i els Estats membres o facilitin la cooperació transnacional en el si de la Unió, i als que dia a dia tracten de promoure els valors de la Carta de Drets Fonamentals de la UE”. El professor Joaquim Barraquer i el president de La Ciudad Accesible, Antonio Tejada, van rebre el premi el passat 9 d’octubre a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Fundació Barraquer. La Fundació Barraquer és una entitat sense ànim de lucre amb l’objectiu de facilitar assistència oftalmològica, per contribuir a millorar la salut visual de les poblacions sense accés a cures sanitàries. Les expedicions assistencials impulsades se centren principalment en combatre la cataracta, causa principal de ceguesa en els països en vies de desenvolupament, i en proporcionar ulleres a nens que sense elles no aconseguirien escolaritzar. La seva candidatura va ser proposada per l’eurodiputat Santiago Fisas (PPE).

La Ciudad Accesible. La Ciudad Accesible és el primer laboratori-observatori d’investigació i acció permanent a nivell internacional sobre accessibilitat universal, usabilitat, disseny inclusiu i atenció a la diversitat, on la persona és el veritable protagonista en els processos on participa i interacciona en el seu dia a dia, ja sigui en entorns, béns, serveis o productes. El seu portal d’internet sense ànim de lucre i en codi obert permet la democratització de l’accessibilitat universal per a tothom, però en especial per als col·lectius més vulnerables com les persones amb discapacitat, gent gran i persones dependents. La candidatura va ser proposada per Clara Eugenia Aguilera García, Soledad Cabezón Ruiz, Inmaculada Rodríguez-Piñero i Juan Fernando López Aguilar (S&D).//