30/11/15 | CRISI REFUGIATS | Javi López. Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates

L’eurodiputat socialista Javi López ha declarat que “als governants europeus se’ls hauria de caure la cara de vergonya veient les imatges de nens nàufrags a les costes turques. És ridícul que Europa sigui incapaç de gestionar l’arribada de 300.000 refugiats, quan orient mitjà i el nord d’Àfrica han acollit a 7,2 milions “.
En una intervenció en la reunió del grup S & D al Parlament Europeu ha declarat que, “la resposta de la Unió Europea i dels seus estats membres a la crisi de refugiats no només és reprovable des del punt de vista moral i ètic sinó que també” xoca amb tot un seguit d’obligacions jurídiques internacionals “.

Vergonyosa actuació
del Govern d’Espanya

En una pregunta-interpel·lació a la Comissió, el socialista català demanat a l’executiu comunitari que “actuï de forma immediata i contundent per assegurar que estats membres com Espanya compleixin els compromisos contrets en matèria d’asil en tractats com la Declaració Universal de Drets Humans, el Conveni Europeu de Drets Humans o la Convenció de Ginebra “.
Javi López també ha qualificat l’actuació del Govern d’Espanya i el seu “regateig de xifres” de vergonyós i ha criticat el que només hagi acceptat la reubicació de 1.300 refugiats dels 4.288 que li hagués correspost. La suposada saturació de la capacitat d’Espanya per absorbir refugiats, un dels arguments esgrimits per l’Executiu de Mariano Rajoy, no té, segons ell, cap fonament. En la seva opinió, “el Govern hauria d’acceptar la xifra proposada originalment per la Comissió i abandonar la seva negativa a acceptar un sistema de quotes vinculants, tant per decència cap als refugiats que arriben a les costes europees fugint de la fam i la guerra, com per solidaritat amb la resta de països de la UE “.
Aquest matí la CE ha presentat una nova proposta de repartiment de quotes de 120.000 refugiats. Segons ha subratllat, “és necessari que tots els governs europeus es facin responsables, especialment l’espanyol que va tenir una actitud lamentable al mes de juliol “. “Les imatges d’aquests dies ens fan reviure episodis de la nostra memòria històrica, on eren ciutadans espanyols els que fugien de la guerra i la fam a la recerca d’asil a França”, va afegir.

Perill d’una resposta xenòfoba
i populista a la crisi

L’eurodiputat català ha advertit sobre el perill d’una resposta xenòfoba i populista a la crisi, com l’adoptada pel Govern d’Hongria, i ha cridat els governs a explicar de manera clara i objectiva les arrels del problema als seus ciutadans. Així mateix, ha insistit que “no es tracta d’una crisi d’immigrants, sinó de refugiats que intenten escapar del desastre de la guerra i la fam en els seus països d’origen, unes guerres sobre les que tenim molta responsabilitat” .//