Josep M. Pelegrí: “els poders públics tenen la responsabilitat de protegir els productors, els territoris i els consumidors”

El conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i president de l’Associació de Regions Europees productores de Fruites, Hortalisses i Llegums (AREFHL), Josep Maria Pelegrí i Aixut, considera “urgent crear una eina eficaç per gestionar les crisis de mercats”. Pelegrí va fer seves les reivindicacions del sector català i europeu, en el marc de l’acte conjunt que va celebrar AREFHL i AREPO, amb la participació, entre altres, del comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, el dia 25 de març a Brussel·les, coincidint amb l’Assemblea de AREFHEL. En aquest sentit, el conseller català va explicar que Catalunya lidera “un grup d’experts europeus que està treballant en la propera reforma de l’OCM amb propostes com: Desenvolupar la distribució gratuïta; Introduir el “destí-transformació”, un Fons Mutual, una assegurança crèdit-exportació, Compensació de retirades destinades a altres usos com l’elaboració de compost i biogàs; Inversió de planificació i segur de volum, així com una necessitat de definir una llista d’inversions elegibles”.

Josep Maria Pelegrí va demanar a les institucions europees que busquin “fons addicionals per donar solucions polítiques a problemes polítics, com el veto rus”. En aquest sentit el president de AREFHL ha lamentat que es paguin amb fons europeus agrícoles crisi generades fora de l’àmbit dels mercats agraris.

Pelegrí es va manifestar a favor de “manteniment del programa fruita a les escoles tal com està actualment.” Ha explicat que “s’han aprovat 150 milions d’euros per al curs 2015/2016. Reclamem la seva continuació.”

Així mateix el polític català va criticar i va explicar el seu “rebuig al nou projecte de Reglament Europeu de la producció ecològica per considerar-lo perjudicial per al sector perquè endureix les condicions exigides als productors ecològics i preveu l’eliminació de la flexibilitat en l’aplicació de les normes, sobretot al sud d’Europa, ja que el 1005 de la seva activitat sigui exclusivament de producció ecològica”.

Finalment, el conseller català va presentar un conveni de col·laboració administrativa de gestió entre AREFHL i AREPO perquè, de forma confederada, cada associació mantingui la seva autonomia política per a la consecució dels seus objectius.

Per la seva banda Vincent Labarthe, president de AREPO, va sol·licitar que l’origen dels productes sigui protegit dels fraus: “els poders públics tenen la responsabilitat de protegir els productors, als territoris i als consumidors”. Respecte a l’accés als mercats i als acords comercials, Labarthe va afirmar que la Unió Europea ha d’assolir l’equilibri entre el mercat obert i la protecció de les seves economies territorials, sense afeblir els requisits mediambientals i sobre la seguretat dels consumidors i dels treballadors.

AREPO i AREFLH representen les col·lectivitats regionals i els productors de 41 regions europees de 8 diferents països. Les dues xarxes reuneixen el 50% de les Indicacions Geogràfiques (DOP i IGP), el 45% de fruita i hortalisses i el 70% de la producció de flors i plantes a Europa. El seu objectiu comú és de representar, promoure i defensar els interessos dels productors i dels consumidors a través de la valorització de l’alta qualitat de les produccions europees.//

Generalitat de Catalunya