30/11/15 | 15/11 (30/11/2015), BILATERAL | per Luis de Grandes. PPE

A Veneçuela estan convocades Eleccions Legislatives per al 6 de desembre.

L’oposició democràtica es prepara per fer un pas decisiu que permeti als veneçolans alimentar l’esperança que el canvi sí que és possible, i la Taula de la Unitat Democràtica (MUD) constitueix un instrument essencial perquè la victòria que presagien les enquestes es faci efectiva.

La deriva totalitària del règim de Maduro demana un èxit que resulti inapel·lable i indiscutit. La victòria necessita ser contundent i que redundi en una majoria suficient que permeti, en el marc de la Constitució veneçolana, aprovar lleis que enforteixin regles democràtiques normalitzades, restaurar la independència del poder judicial i tantes i tantes coses que tornin a Veneçuela el prestigi perdut.

La recent decisió del Consell Nacional Electoral, anunciant el programa d’acompanyament internacional que regirà el procés electoral del 6 de desembre, posa de manifest la difícil situació a la s’exposa el joc democràtic a Veneçuela. No han comptat amb l’aval de l’organisme electoral veneçolà, organitzacions com la UE o l’OEA, alhora que s’obvia l’important paper de les missions electorals pròpiament dites, que generarien la necessària confiança en un país marcat per la confrontació política. < br />

Però sense unitat no hi haurà victòria. Resulta inexcusable, per tant, deixar de banda les legítimes diferències partidàries, imposant-se el patriotisme als matisos i les diferències.

La unitat d’acció i només la unitat, és la clau per recuperar les llibertats.

La recent condemna a 13 anys i 9 mesos de presó l’opositor Leopoldo López, urgeix a aquesta anhelada recuperació de llibertats.

Al costat d’ell, esperen a les masmorres Antonio Ledezma, Daniel Ceballos i més de 70 presos no jutjats, privats de llibertat i que cal protegir traient de l’anonimat.

La situació a la qual s’exposen, ja va ser constatada per l’Opinió N ° 26/2014 adoptada pel Grup de Treball sobre Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, on s’exigia l’alliberament immediat de Leopoldo López “en haver-se executat la detenció sense ordre emanada d’autoritat judicial; haver-se estès per un període de més de 6 mesos (sent finalment de 19); haver-li exposat a l’aïllament; no haver-se-atorgat la llibertat provisional, i pels obstacles posats als advocats defensors incloent-se la censura de les seves comunicacions amb el detingut, afectant al dret de presumpció d’innocència, a un judici imparcial i al degut procés “.

Estimava així que la privació de llibertat amb “l’objecte de restringir-seus drets polítics, així com per l’exercici dels seus drets a la llibertat de pensament i opinió, d’expressió, reunió d’associació i polític” constituïa una detenció arbitrària.

Des del Parlament Europeu, hem volgut també advocar a favor de les llibertats a Veneçuela, pronunciándonos mitjançant tres resolucions aprovades des de començaments del 2014 que condemnen la greu situació a la qual s’enfronten els que avui estan detinguts per protestes i motius polítics.

I torno a la idea inicial: la unitat com a mitjà, no com a fi, és la clau d’èxit. Per aquest motiu alguns vulguem també, des d’aquí, contribuir a la recerca d’una altra unitat que donaria visibilitat i protecció a l’oposició i als inermes presos.

Hem proposat i guanyat ja enfront d’altres digníssims candidats, en el si del Grup PPE del Parlament Europeu la nominació per al premi Sakharov de l’Oposició Democràtica Veneçolana, representada per la MUD i els presos polítics.

Ara toca, al meu parer, convèncer altres grups polítics del Parlament Europeu sobre la bondat d’aquesta proposta. El prestigi del premi Sakharov compta amb universalitat de

coneixement i reuneix condicions i idoneïtat perquè sigui una proposta compartida.

Ja hi ha qui des del Grup ALDE comparteix la mateixa idea i faig una crida a altres grups parlamentaris perquè s’uneixin a una empresa que seria de tots. Al president Maduro, li semblarà de nou una ingerència però per al Parlament Europeu no hi ha hagut fronteres que impedissin la defensa de les Llibertats i els Drets Humans .//